• Henrik Pathirane: 0201_005

Henrik Pathirane

18.7.-11.8.2024

Henrik Pathirane
Musca, depicta
18.7.–11.8.2024

Mietin, onko taiteen kokemuksessa sittenkin arvokkainta jonkinlainen ajatusten muotojen liike ja sen synnyttämä kutina.* Mietin myös:

(1) Merkityksellisiksi kasvavat materiaalit ja toiset, jotka jäävät katseen paitsioon. Paperi ja sen materiaalisuudet. Paperinjälkeinen aika. Näyttely on innoittunut taiteen historiasta, vanhasta teknologiasta ja mekaniikasta kuin myös toimistomaisesta näyttelytilasta, teollisuuden ympäristöistä, kauppakeskuksista ja rakennustyömaista osana kaupunkien historiaa ja elämää. Näyttely on innoittunut nostalgian kaupallisten ja naiivien muotojen kritiikistä.

(2) Illusorinen taide vaatii katsojalta halukkuutta ja osallistumisen illuusion syntyyn. Katto- ja seinämaalauksien arkkitehtoninen illusionismi edellyttää huoneessa liikkumista ja oikeiden katselupisteiden etsimistä. Jopa ensi katsomalla täydelliseen hämäykseen yltävät pienet trompe l’oeilit vaativat unohtamaan tiedon, että silmien edessä on ”vain” maalaus, mikäli illuusion toivoo jatkuvan pidempään.

(3) ,

(4) Näyttely on syntynyt halusta tavoitella ihmeen ja ihmetyksen kokemusta, joka ei pääse tyhjenemään mihinkään määrättyyn oivallukseen. Kihelmöintiä, merkityksen värinää ja suhteiden aavistelua. Toisistaan aktivoituvat muodot. Asetelmamaalauksen cliffhangereistä opimme: teokset ovat aina vasta teostumassa, näyttelyt kokonaistumassa. Pysyvästi keskeneräisinä ne tekeytyvät havainnossa.

* Suuria kehiä: ovatko Kantia taiteeseen soveltaneet sittenkin oikeilla jäljillä?

Musca, depicta -näyttely on osa Pathiranen havaintoa ja havainnon häiriöitä käsittelevää kirjojen ja näyttelyiden kokonaisuutta. Esillä on muun muassa piirtoheitin, metalliputkia ja varastohyllyjä, käsintehtyä paperia, tekstiä, kirjoituskonetaidetta ja valokuva yhdestä luonnoksesta.

Henrik Pathirane työskentelee käsitetaiteen, tekstipohjaisen kuvataiteen, runouden ja hybriditekstien parissa. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä oli Oksasenkatu 11 -galleriassa 2023. Pathirane harjoittaa kokeellista julkaisutoimintaa nimellä Humahdus. Hän on estetiikan väitöskirjatutkija. Pathirane tekee taiteellista työtä Koneen säätiön apurahalla 2024–26.

Kiitos
Koneen säätiö, Suomen taideyhdistys

Yhteystiedot
henrik.pathirane(a)gmail.com