• Heini Nieminen
  • Mörtvik
  • Mörtvik III

Heini Nieminen

I STILL STAND

Viiskulma 22.8.-9.9.2012

“Kuka on väittänyt, että jumalat asuvat taivaassa?
Ei tosiaankaan, parempi on tehdä kerralla selväksi,
että niin jumalat kuin paholaisetkin elävät meressä.”

-Abilio Estevez-

Ensimmäinen asia, jonka teen kun saavun paikalle, on mennä rantaan katsomaan, onko meri vielä siellä ja minkälaisena. Seison aina hiljaa samalla paikalla, katson samaa maisemaa, mutta näkymä ei ole koskaan sama. Huomasin ihailevani ja kuvaavani vuodesta toiseen tuttua maisemaa, joka ei kuitenkaan kertaakaan ole ollut täysin tuttu. Paikka on sama, mutta tila, jossa seison ja maisema, jota katson muuttuu alati. Olen kohdentanut katseeni mereen, väreihin, pinnan muutokseen ja tilallisuuden pohtimiseen.
Löysin myös toisen meren, jonka äärellä voi hengittää – Intian valtameren äärettömyys, värikirjo ja arvaamattomuus on ihmeellistä.

Aika on oleellisin muutoksen tekijä. Se vaikuttaa säähän ja valoon, jotka laittavat tilan jatkuvaan muodonmuutokseen. Jatkuva muutoksen havaitseminen ja ymmärtämisen halu pakottaa minut pysäyttämään liikkeen, niin ympäristöni kuin omani. Pyrin esittämään paikan ja tilan sen ympärillä, tiettyinä hetkinä – palasena jostakin ajasta ja olosuhteesta, mutta kuitenkin suurempana osana kokonaisuutta, joka on jatkuvassa muutoksessa. Tätä yritystä toteutan valokuvaamalla ja tallentamalla ääniä, vettä, olotiloja ja tapahtumia jatkuvasti samasta paikasta eri aikoina, eri olosuhteiden vallitessa – tyynellä, tuulella, pilvisellä ja kirkkaalla säällä, kaikista pieninkin sään vaihdos tekee muutoksen koko maisemaan.

Valokuvatessani käytän usein sarjallista kuvaustapaa, joka auttaa havainnollistamaan muutosta, jota emme muuten helposti huomaa. Vaikka pyrin jossain määrin tieteellisessäkin mielessä dokumentoimaan maisemaa, vaikuttavat omat valintani, henkilökohtaiset kokemukseni ja mieltymykseni siihen mitä näen ja katson. Kokoan maiseman uudelleen pienistä palasista hyvinkin meditatiivisesti, rakentaen kuvaa paloista jotka olivat olemassa, kooten tilan -maiseman, jota ei ole koskaan ollut olemassa.

Heini Nieminen
heininieminen(at)hotmail.com
+358405651203
Näyttelyä on tukenut Kotkan kulttuuriasiainkeskus

Taiteiden yönä torstaina 23.8.2012 avoinna klo 12-21