• Winter Song
  • Winter Song
  • Winter Song
  • Winter Song

Johanna Torkkola

W I N T E R S O N G

Pikkujätkä 16.2.-3.3.2013

JOHANNA TORKKOLA
W I N T E R S O N G
Galleria Huuto Jätkäsaari – Videokulmio
16.2.-3.3.2013

Käsittelen teoksissani selviytymisen, olemassaolon ja kuoleman väistämättömyyden kysymyksiä yksilön näkökulmasta. Ihmismielen mutkikkuuden sekä fyysinen että psyykkinen taso toimivat usein teosteni lähtökohtana. Selviytymisen edellytyksenä toimivat elämän eri rituaalit visualisoituvat teoksiini erilaisina symboleina ja toimintoina.

Viime vuosina unenomaiset ja mystiset tunnelmat – valojen ja varjojen muuttuvat muodot ja värit – ovat saaneet työskentelyssäni enemmän sijaa. Uudessa videoteoksessani outo olento kulkee melankolisessa mielen maisemassa. Teoksessa vallitsee hyvin unenomainen tunnelma, jossa yksinäinen kulkija etsii omaa paikkaa ja olemisen muotoa.

Teoksen musiikin säveltäjä ja esittäjä on harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi.

Johanna Torkkola (s. 1981) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2011. Torkkola työskentelee liikkuvan kuvan parissa, video- ja performanssitaiteen perinteitä hyödyntäen. Hänen työskentelyyn kuuluu lisäksi vahva veistoksellinen puoli, joka näkyy hänen videoteoksissa mm. rekvisiitan ja pukusuunnittelun muodossa.

Viimeisimpiin yksityisnäyttelyihin kuuluvat Galleria Uusi Kipinä, Kirnu (Lahti) ja Korjaamon Galleria, Studio (Helsinki). Kotimaisten näyttelyiden lisäksi Torkkolan teoksia on ollut esillä mm. Göteborgissa, Hampurissa, Milanossa ja New Yorkissa.

Harri Kuusijärvi (s. 1986) on Helsingissä vaikuttava lankojärveläinen harmonikkataiteilija. Hän esiintyy aktiivisesti, ja on konsertoinut kotimaan lisäksi useissa Euroopan ja Afrikan maissa. Vuonna 2011 Kuusijärvi sai 2. palkinnon Arrasate Hiria -harmonikkakilpailussa, joka on yksi alan merkittävimmistä kansainvälisistä kilpailuista. Kuusijärven soolo-ohjelmisto painottuu vahvasti nykymusiikkiin.

Kuusijärvi levittää vittulajänkäläisen mentaliteetin ilosanomaa pääkaupungin hektiseen virtaan laaja-alaisesti sekä muusikkona että säveltäjänä. Musiikillisen avoimuuden peräänkuuluttajana hän toimii aktiivisesti niin klassisen kuin populaarimusiikin, jazzin ja kansanmusiikin sekä teatteri- ja improvisoidun musiikin piirissä.

Kuusijärvi on opiskellut harmonikansoittoa Sibelius-Akatemiassa Veli Kujalan, Matti Rantasen ja Mika Väyrysen johdolla.

Yhteystiedot:

Johanna Torkkola
044-0121525
johanna.jtt(at)gmail.com
www.johannatorkkola.com