• Johanna Naukkarinen: Museum of Hysteria
  • Johanna Naukkarinen: Sarjasta Studies on Science and the Feminine Figure 1 (2015-2019)
  • Johanna Naukkarinen: Sarjasta Studies on Science and the Feminine Figure 2 (2015-2019)
  • Johanna Naukkarinen: Untitled (2015)
  • Johanna Naukkarinen: Yksityiskohta teoksesta Causes of Hysteria 1 (2019)
  • Johanna Naukkarinen: Yksityiskohta teoksesta Causes of Hysteria 2 (2019)
  • Johanna Naukkarinen: Yksityiskohta teoksesta Causes of Hysteria 3 (2019

Johanna Naukkarinen

Museum of Hysteria

Huuto II 10.1.-2.2.2020

Johanna Naukkarinen
Museum of Hysteria
10.1. – 2.2.2020

Museum of Hysterian teokset tarkastelevat 1800-luvun sairausilmiötä, hysteriaa, valokuvan, kuvamontaasin, digitaalisen piirroksen ja veistosinstallaation keinoin. Hysteria oli sairausilmiö, jossa erityisesti naisia vaivanneet moninaiset oireet yhdistettiin tiedettä ja taidetta inspiroineeksi sairauskonseptiksi, jonka avulla tiukkoja sukupuolinormeja pyrittiin ylläpitämään. Johanna Naukkarinen käsittelee hysterian kuvastoja tieteellisen katseen näkökulman kautta ja rinnastaa hysteriakuvia uudempiin naiseutta esittäviin kuviin.

Teokset leikittelevät katseen sukupuolittuneilla valtarakenteilla ja tieteellisen katseen läsnäololla ei-tieteellisissä kuvastoissa. Niiden keskiössä ovat 1800-luvun pariisilaisen la Salpêtrièren sairaalan tutkimuksissa syntyneet piirrokset, joilla hysterian oireita ja niihin sairastuneita naisia pyrittiin luokittelemaan. Naukkarinen käyttää hysteriaa uudenpien kuvastojen peilinä ja esittää niiden kautta kysymyksiä naiskuvastojen muuttumattomuudesta.

Teossarja Teaching Photography with Hysterics (2019) rikkoo vanhojen valokuvaoppaiden näennäisen neutraalia tapaa esittää naiset kuvan kohteina. Teoksissa opetuspiirrosten kuvan kohteina olevat naishahmot ja esineet on korvattu 1800-luvun hysteriapiirroksilla, jotka ovat osa valokuvateknologian kehityksen epäeettistä historiaa. Installaatioteos Causes of Hysteria (2019) havainnollistaa pienten kristalliveistosten muodossa arkisia syitä, joiden uskottiin 1800-luvulla ajavan naisia hysteriaan ja lääketieteellisen katseen kohteeksi. Teossarjassa Studies on Science and the Feminine Figure (2015-2019) tieteenhistorialliset piirrokset rinnastuvat naisia esittäviin aitoihin kaupallisiin kuviin kuvitteellisten opetustaulujen muodossa.

Nimenä Museum of Hysteria viittaa näyttelykokonaisuuteen ikään kuin museaalisena kokoelmana hysterian artefakteja. Se viittaa myös todelliseen museomaiseen tilaan, joka osana la Salpêtrièren hysteriasairaalaa esitteli sairaalan vieraille kokoelman eri taiteen keinoilla tehtyjä teoksia hysteerisistä naisista. Naukkarisen teokset leikittelevät tieteellisellä estetiikalla, mutta pyrkivät purkamaan ja ironisoimaan hysterian lumoa.

Johanna Naukkarinen (s.1988) on Turussa asuva kuvataiteilija ja valokuvaaja, joka on työskennellyt eri tekniikoin hysterian teemojen kanssa vuodesta 2015 asti. Naukkarinen on valmistunut valokuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta mediatutkimuksen oppiaineesta. Museum of Hysteria on kokoelma teoksia Naukkarisen kahdesta aiemmasta yksityisnäyttelystä, jotka on nähty Turussa Turun Taidemuseon Studiossa ja B-galleriassa. Naukkarisen teoksia on Turun Taidemuseon ja yksityishenkilöiden kokoelmissa.

Näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Turun kulttuurilautakunta ja Taiteen edistämiskeskus.

Yhteystiedot:
mari.johanna.naukkarinen(at)gmail.com
0400768827
johannanaukkarinen.com
www.instagram.com/marijohannan/