• Margarita Rosselló Ramón
  • Rinnat(on)
  • Because you are worth it
  • Sika
  • Uunivalmis

Margarita Rosselló Ramón

KAMALAN KAUNIS – HIRVEÄN KOMEA

Viiskulma 27.1.-14.2.2010

Näyttelyssä pohditaan eri asioita elämästä joita voi lähestyä kokemalla ne joko pieninä asioina tai maailman loppuina, tai jotain siltä väliltä. Teoksissa lähestytään nykyajan kauneusodotuksia ja -ihanteita niistä syntyvien ulkonäkökriisien myötä; miten niihin vaikuttavat rinnat ja niiden mahdollinen menettäminen/puuttuminen, mitä ollaan valmiita tekemään ulkonäön eteen, mitä odotuksia mainokset meille asettavat. Teoksissa pohditaan myös nyky-yhteiskunnan odotuksia miehiä ja naisia kohtaan; millaisia heidän tulisi olla jotta rooli ei rikkoonnu. Kuuluvatko kotityöt naiselle, pitääkö kaikkien naisten haluta lapsia, onko naiset kanoja ja miehet pukkeja, pitääkö miehen olla maskuliininen sekä ajatteleeko mies aina seksiä? Entä miksi naiset ovat kauniita ja miehet komeita? Miksei voi olla toisinpäin? Teoksissa myös etsitään elämänkumppania ja ollaan ikuisesti yhdessä, ilman että erotaan vai erotaanko sittenkin.

”Joka kymmenennen naisen kohdalle osuu rintasyöpä.”

” Mies ajattelee seksiä kerran minuutissa.”

” Käyttämällä juuri tiettyä kasvorasvaa saat juuri sen mitä haluat.”

” Avioliitosta pääsee eroon asuntolainaa helpommin.

” Vielä 2cm lisää rintojen ympärysmittaan ja olet paljon parempi.”

” Et ole koskaan tarpeeksi laiha.”

Taiteilijana Rosselló Ramónia (s.1982 Raahessa) kiinnostavat useat kysymykset kuten feminiinisyyden ja maskuliinisuuden sovinnaisuuden rajat, kauneuden ja rumuuden välinen jännite sekä taiteen ja muotoilun rajapinta. Hän kokee hyvin kiehtovina ”sukupuoliset kliseet” kuten vaikkapa sen, että naisen paikka on kotona lasten kanssa. Teoksissaan hän korostaa ja alleviivaa asioita herättäen kysymyksen siitä onko tämä ajatus kuitenkaan poistunut yhteiskunnastamme, tai onko se muuttunut kuten koitetaan uskoa. Suurennuslasin alle jäävät arkipäiväiset hetket.

Rosselló Ramónin päämateriaali on tekstiili, johon hän yhdistelee muun muassa siirtokuvia ja kirjailua. Hän käyttää paljon valmiita materiaaleja kuten vanhoja vaatteita joihin lisää jotain, näin aikaan saaden uuden merkityksen. Teoksia voi lähestyä monin eri tavoin. Hän haluaa jättää mahdollisuuden, että asiayhteyksiä on aina useita ja että asiayhteyden voi kokea kevyemmin tai syvällisemmin kokijasta riippuen. Teosten yhteydessä on vakavista aiheista huolimatta lupa nauraa!

Taiteilija opiskelee Taideteollisen korkeakoulun kuvataiteen maisteriohjelmassa jonne hän valmistelee parhaillaan graduaan. Tämä Huuto Gallerian näyttely on hänen gradunsa taiteellinen osuus. Hän asuu Turussa jossa hän toimii kuvataiteen opettajana, näyttelyvastaavana sekä työskentelee työhuoneellaan. Aiemmin hän on valmistunut Turun Taideakatemiasta tekstiilimuotoilijaksi sekä Raahesta Lybeckerin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta tekstiiliartesaaniksi ja ollut vaihto-opiskelemassa Englannissa tekstiilitaidetta. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt omia näyttelyitään.

Lisätietoja:
margarita.rossello(at)gmail.com
040-0702341