• leppa

Sanna Leppä

Kyyhkyläiset

Viiskulma 31.1.-11.2.2007

Kyyhkyläiset –näyttely käsittelee parisuhdetta sekä siihen liittyviä odotuksia ja pettymyksiä. Teokset esittelevät arkisten esineiden kautta sukupuolirooleja käymistilassa, huumoria tai kärjistyksiä kavahtamatta. Näyttely koostuu pääosin sekatekniikalla toteutetuista veistoksista.

Kuvanveistossa kiinnostavaa on mahdollisuus käyttää jo olemassa olevia esineitä, jotka itsessään ovat ladattuja erilaisilla merkityksillä. Tästä käy esimerkkinä siivousvälineet ja työkalut, jotka ovat ajatuksissamme feminiinejä tai maskuliineja yhtä loogisesti kuin saksan kieliopissa.

Esimerkiksi Kalupakki –teoksessa posliiniksi muuttuneet ja osittain särkyneet työkalut peilaavat uudistuvaa mieskuvaa. Verstas on perinteisesti ollut paikka vain miehelle, salainen keidas, missä mies saa olla rauhassa. Nykyään nämä kellarien ja autotallien nurkat ovat häviämässä sukupuuttoon, jonka seurauksena mies viettää tutkimusten perusteella enemmän aikaa vessassa kuin koskaan aiemmin: yli neljä tuntia viikossa. Ja ennen kaikkea, uuden herkän miehen perinteiset vallan välineet ja työkalut ovat murenemassa. Samalla mies on yhä useammin myös pelkkä kalupakki, naisen vapautuneen seksuaalisuuden ja vallan objekti.

Ja koska puhetta sukupuolista ei voi ohittaa ilman arvokeskustelua, lopuksi on paikallaan todeta, ettei taiteilija ole feministi eikä sovinisti, joten todennäköisesti molemmat leirit saavat näyttelyn teoksista bensaa liekkeihinsä. Ja hyvä niin, sillä nykyään kummankaan poterossa ei ole helppoa. Ehkä se on tasa-arvoa.

Sanna Leppä (s. 1977) opiskelee kuvanveistoa Helsingin Kuvataideakatemian erillismaisteriohjelmassa. Viimeksi hänen töitään on ollut esillä Helsingin taidehallin Nuoret 2006 –näyttelyssä sekä Orivedellä Purnun kesänäyttelyssä 2006. Kyyhkyläiset on Sanna Lepän ensimmäinen yksityisnäyttely.

Yhteystiedot: Sanna Leppä 0456 555 777, etunimi.sukunimi(at)pp.inet.fi