• Naaraskarhun kulttuuri, Leena Pukki 2022

Leena Pukki

Naaraskarhun kulttuuri

Huuto IV 24.6.-17.7.2022

Leena Pukki
Naaraskarhun kulttuuri
24.6.-17.7.2022

Naaraskarhun kulttuuri on fiktiivinen museo-osasto, joka esittelee pronssikaudella elänyttä kansaa ja sen kulttuuria. Kansan yhteiskuntajärjestys oli matriarkaalinen ja animistinen, ja se oli järjestäytynyt horisontaalisesti suoran demokratian tyyppisesti.

Installaatio sisältää monenlaista aineistoa kuten kuvitteellisia arkeologisia löydöksiä, kansan rekonstruoituja rituaaliesineitä, karttoja alueesta ja kuvia kalliomaalauksista. Niiden kautta hahmottuu kuva kulttuurin yhteiskuntajärjestyksestä, uskomuksista ja rituaaleista. Esineiden löytöpaikat ovat Hiitolan kunnan alueella nykyisellä Venäjällä.

Naaraskarhun kulttuuri on utopia joka sijoittuu historiaan. Pronssikaudesta Suomessa on vähän tietoa, eikä tuolta ajalta ole myöskään säilynyt paljon esineitä. Jo kivikaudella yhteisöjen jäsenten välillä on ollut sosiaaliseen asemaan liittyviä eroja, mutta merkittävämmän sosiaalisen kerrostuneisuuden katsotaan tapahtuvan pronssikaudella, jolloin monista yhteisöistä kehittyi päällikkökuntia. Yhteisöjen ja alueiden välillä on kuitenkin ollut merkittäviä eroja elämäntavoissa, järjestäytyneisyydessä ja hierarkkisuudessa.

Naaraskarhun kulttuuri on poikkeus oletetussa historiallisessa kehityksessä ja ajatusmatka aikaan ennen kristillistä patriarkaalisuutta, dualistista ja hierarkkista ajattelua, karttoja ja väkivaltaisia miesjohtajia.

Leena Pukki (s.1984) on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut kulttuurisista hegemonioista, lajienvälisistä suhteista, historiasta, utopioista, tunteista ja valtasuhteista. Pukin tekniikat vaihtelevat mediataiteesta suurikokoisisiin seinämaalauksiin ja installaatioon. Hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto- yliopistosta 2015 ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista 2007.

Kiitos
Suomen Kulttuurirahasto
Oskar Öflundin säätiö
Suvi Forssén
Raimo Jaatinen
Olli Hopia
Hannakaisa Oksanen

Yhteystiedot
leena.pukki(a)gmail.com
www.leenapukki.com
Instagram: leenapukki