• Hilasvuori-Kangaskoski-Rönnholm

Liisa Hilasvuori, Leena Kangaskoski, Emma Rönnholm
Vierasottelu
10.12. 2021 – 02.01.2022

 

Vierasottelu on kolmen taiteilijan yhteisteos. Liisa Hilasvuori, Leena Kangaskoski ja Emma Rönnholm ovat kukin hioneet omaa taiteellista työskentelyään jo yli 10 vuotta, mutta avaavat tässä näyttelyssä ilmaisuaan vuorovaikutuksen ja leikin voimille.

Näyttely rakentuu useista sarjoista pieniä keraamisia veistoksia, jotka asettuvat riveiksi gallerian shakkiruudulliselle kaakelilattialle. Jokainen teossarja on yhden taiteilijan tekemä, mutta uuden sarjan lähtökohta on aikaisempi, toisen taiteilijan tekemä veistos. Näin galleriatilaan kasvaa veistosjonojen rihmasto, kuin omintakeisilla säännöillä pelattava taide-alfapet.

Teoksen teema on muutos ja yksilökeskeisen kulttuurimme paine kehittää itseään alati. Aina voi pyrkiä parempaan, niin työelämässä, ihmissuhteissa kuin myös itsetuntemuksessa. Paine muuttua on loputon, aloilleen asettuminen näyttäytyy taantumuksena. Näyttelyssä vapaalle taiteelliselle ilmaisulle on asetettu sarja sääntöjä, joihin on mukauduttava. Veistokset myös reagoivat toisiinsa: aina kun kaksi sarjaa kohtaa, ne omaksuvat toisiltaan muotoa, suuntaa tai ajatusta. Sanallinen keskustelu työryhmän sisällä jatkuu näin kuvallisen ilmaisun omalla intuitiivisella logiikalla, eikä kukaan voi etukäteen tietää, mihin poukkoilevat polut johtavat.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Liisa Hilasvuori (s. 1981) tekee tilallisia teoksia, joihin joskus liittyy myös ääni ja valo, sekä keramiikkaveistoksia. Lisäksi hän toimii taiteilijaryhmä Piirakkakerhossa, joka järjestää yhteisötaidetapahtumia. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2010.

Leena Kangaskoski (s. 1982) on valmistunut Royal College of Artista Lontoossa taiteen maisteriksi 2011. Hän on tehnyt kineettisiä installaatioita ja veistoksia, filmejä ja performansseja, joissa materiaaleilla ja niiden ominaisuuksilla on tärkeä rooli.

Emma Rönnholm (s.1984) valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Hänen veistokset, installaatiot ja kineettiset teokset perustuvat oivaltavaan materiaalin ja valon käyttöön. Teoksiin sisältyy usein mekaanista liikettä.