• Annette Arlander

Annette Arlander

LOHIKÄÄRMEEN VUOSI

Jätkä 2 24.8.-8.9.2013

ANNETTE ARLANDER
LOHIKÄÄRMEEN VUOSI
GALLERIA HUUTO JÄTKÄSAARI 2
24.8.-8.9.2013

Katso myös blogi: http://aa-callingthedragon.blogspot.fi/

Lohikäärmeen vuosi on jatkoa Harakan saarella kuvaamalleni, vuonna 2002 käynnistämälleni kahdentoista vuoden sarjalle, sen toiseksi viimeinen jakso, ja siihen kuuluvat työt on kuvattu lohikäärmeen vuonna 2012. Edellisen vuoden eli Jäniksen vuoden työt olivat esillä Jangvassa tammikuussa 2013. Kunakin vuonna olen etsinyt uuden näkökulman maisemaan, uuden piirteen ympäristöstä ja uudenlaisen suhteen ihmisruumiin ja paikan välille. Tällä kertaa ääni, pienen kellon tuskin kuuluva kilinä on olennainen. Työtapani perustuu performanssitaiteen, videotaiteen ja ympäristötaiteen perinteiden hyödyntämiseen ja liikkuu niiden välisellä raja-alueella.

Lohikäärme on ainoa myyttinen eläin kiinalaisen kalenterin kahdentoista vuoden syklissä, jossa jokainen vuosi on nimetty tietyn eläimen mukaan. Se edustaa luovaa voimaa, menestystä ja onnea. Eurooppalaisessa mytologiassa lohikäärme on hirviö, joka sankarin on voitettava pelastaakseen prinsessan, tai sitten olio joka merkitsee rajan tunnetun ja tuntemattoman maailman välillä, kuten vanhoissa kartoissa ja ilmaisussa “here be dragons”. Siksi lohikäärmettä voi mielestäni vain kutsua.

Lohikäärmeen vuonna (2012) kutsuin lohikäärmettä suurin piirtein kerran viikossa toisen maailmansodan jälkeen miinojen purkamista varten rakennetun bunkkerin katolta Harakan saarella Helsingin edustalla, soittamalla pientä keraamista kelloa, jonka olin ostanut muistoksi temppelistä Kiotossa. Tallensin esitykset videolle ja dokumentoin projektin myös kolmikielisessä blogissa ”Lohikäärmettä kutsumassa” http://aa-callingthedragon.blogspot.fi/

Kutsuin lohikäärmettä myös heiluttamalla vihreää nauhaa bunkkerin katolla kameralle näköalapaikalla ja vastaavasti näköalapaikalla kameralle bunkkerin katolla, niihin vuodenaikoihin kun linnut tai lehvistö eivät olleet esteenä. Lisäksi kutsuin lohikäärmettä soittamalla kelloa näköalapaikalla lohikäärmeen vuoden viimeisen vuorokauden ajan, kolmen tunnin välein.

Nämä kolme työtä ovat näyttelyssä esillä dokumentaatioina, videoinstallaatioina.

Calling the Dragon – nelikanavainen videoinstallaatio
Työ on kuvattu neljään ilmansuuntaan bunkkerin katolta Harakan saaren eteläkärjessä, suurin piirtein kerran viikossa, 4 helmikuuta 2012 ja 3 helmikuuta 2013 välisenä aikana, kaikkiaan neljäkymmentä kertaa.
Osa 1. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä soittamalla pientä vihreää keraamista kelloa bunkkerin katolla kääntyneenä kohti pohjoista.
Osa 2. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä soittamalla pientä vihreää keraamista kelloa bunkkerin katolla kääntyneenä kohti itää.
Osa 3. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä soittamalla pientä vihreää keraamista kelloa bunkkerin katolla kääntyneenä kohti etelää.
Osa 4. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä soittamalla pientä vihreää keraamista kelloa bunkkerin katolla kääntyneenä kohti länttä.

Year of the Dragon – kaksikanavainen videoinstallaatio
Työ on kuvattu näköalapaikalta kohti bunkkeria ja bunkkerin katolta kohti näköalapaikkaa 4 helmikuuta 2012 ja 3 helmikuuta 2013 välisenä aikana, kaikkiaan neljäkymmentä kertaa.
Osa 1. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä heiluttamalla rimaan sidottua vihreää nauhaa bunkkerin katolla talvella, keväällä ja syksyllä kääntyneenä kohti pohjoista.
Osa 2. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä heiluttamalla rimaan sidottua vihreää nauhaa näköalapaikalla talvella, keväällä ja syksyllä kääntyneenä kohti etelää.

Day and Night of the Dragon
Työ on kuvattu vuorokauden ajan kolmen tunnin välein 2 helmikuuta klo 15 ja 3 helmikuuta klo 15 välisenä aikana. Vihreään huiviin kietoutuneena kutsun lohikäärmettä soittamalla pientä vihreää keraamista kelloa näköalapaikalla kääntyneenä kohti etelää.