• Elina Vainio
  • Elina Vainio
  • Elina Vainio
  • Elina Vainio

Elina Vainio

MAA ILMASTA

Viiskulma 13.7.-31.7.2011

Elina Vainion näyttely Maa ilmasta on mainoskuvista ja ääniluupista rakentuva installaatio, joka muistuttaa ajallemme tyypillisestä ristiriidasta: reaaliaikainen tieto koko maailmapallon tapahtumista saa meidät välillä kadottamaan perspektiivin.

Näyttelyn nimi viittaa ensimmäisen avaruusmatkan sivutuotteena syntyneeseen ikoniseen valokuvaan – hetkeen, jolloin ihmisten mielikuvituksissa vuosisatoja itänyt ajatus todistettiin kameran negatiiville. Se muistuttaa meitä myös avaruudessa kiertävistä satelliittisilmistämme, joiden avulla pystymme zoomaamaan itsemme virtuaalisesti ilmakehän ulkopuolelle ja sieltä takaisin omaan kadunkulmaan. Tiede kehittyy ja tiedot maapallostamme ovat moninaisia ja reaaliajassa päivitettäviä. Kuitenkin se maailma, joka löytyy mainoksista ja lehtien sivuilta pysyy tarkoitustaan palvellen hallittavana, muuttumattomana. Nämä samat mielikuvat jatkavat elämäänsä ihmismielissä.

Näyttelyn ytimen muodostaa teossarja Planet Earth Advertisements, jonka kuvia Vainio on kerännyt neljän vuoden ajan koti- ja ulkomaisista aikakausilehdistä sekä julisteista. Sarjan kuvien yhteinen nimittäjä on vuosikymmeniä muuttumattomana säilynyt perspektiivi, minkä komentaja Eugene Cernan kiteytti vuonna 1972 laskeutuessa Apollo 17:sta kuun pinnalle sanomalla: ”weʼre not the first to discover this, but weʼd like to confirm, from the crew of Apollo 17, that the world is round”. Mainosten kuvissa maapallo kuvataan edelleenkin avaruudesta käsin katsottuna, pienenä pimeässä hohtavana sinivihreänä pallona. Kuvissa maapallon kautta heijastetut mielikuvat monistautuvat yhä uudelleen mitä erilaisimpien yritysten, tuotteiden ja palveluiden yhteydessä. Perspektiivin yleisyys länsimaisessa markkinointikuvastossa selittyy luonnollisesti sillä, että oli kyse sitten yliopiston opintosuuntauksesta, suurimmista purkkapalloista tai kansainvälisestä lähettipalvelusta, tarjoaa maapallo tunnistettavan mielikuvan yhtenäisestä ja helposti ymmärrettävästä maailmasta.

Elina Vainion (s. 1981) teokset ovat usein sarjallisia kokonaisuuksia tai tilallisia installaatioita, jotka tarkastelevat todellisuutta eri vaikutteiden alisteisena rakennelmana. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella hän on kansainvälisen Transidency-kollektiivin jäsenenä vaikuttanut useissa tilanne- ja paikkasidonnaisissa projekteissa Suomessa ja ulkomailla. Vainio valmistui vuonna 2006 kuvataiteen kandidaatiksi Chelsea College of Art & Design –yliopistosta Lontoosta. Hän suorittaa parhaillaan maisterin tutkintoa Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden osastolla. Galleria Huudon näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

Näyttelyä ovat tukeneet Oskar Öflundin säätiö ja Genelec.

Lisätietoja: Elina Vainio / 040-7787768 / elinvainio(at)gmail.com / www.elinavainio.com / www.transidency.org