• Taivaan painama V
  • Aina jossakin sataa
  • Moving and breathing
  • Moving and breathing II
  • Taivaan painama VI

Salla Laurinolli

Maalauksia

Jätkä 2 14.4.-1.5. 2016

Salla Laurinolli
Maalauksia
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 2
14.4. – 1.5.2016

Galleria on näyttelyn ajan poikkeuksellisesti auki myös maanantaisin klo 12-17
Näyttely on avoinna myös 30.4. ja 1.5.
Taiteilijatapaaminen 1.5. klo 15-17

Taiteellinen työskentelyni perustuu havaintoon ja kokemukseen sekä niiden pohtimiseen maalausprosessissa. Olennainen osa prosessia on havainnointipaikka, teosteni konkreettinen lähtökohta. Kesällä 2015 Tornionjokilaaksossa aloitin työskentelyn, jonka lähtökohdat liittyvät Struven astemittausketjun mittauspisteille.

Missä minä olen ja minkälaisessa maailmassa minä elän?
Näihin kysymyksiin on astemittauksen kehityksen avulla pystytty vuosisata vuosisadalta yhä konkreettisemmin ja yhä tarkemmin vastaamaan. Satelliittiajalla ihminen katsoo puhelimen kartasta, missä kohtaa pallo vilkuttaa, kotinsa jättänyt näkee missä elämä tällä hetkellä on. Ja samassa maailmassa, eri todellisuudessa taidemaalari seuraa nenä kiinni ruudussa Struven retkikunnan jalanjälkiä, kävelee ja kiipeilee, tutkii ja työskentelee. Tässä olen ja tuonne katson, konkreettisesti. Mutta missä minä olen ja minkälaisessa maailmassa elän?

Maalauksellinen maailmanjäsentämiseni, joka syntyy merkityksellisistä kokemuksista, seuraa nyt ennalta määriteltyjä koordinaatteja. Historia luo merkityksen havainnolle ja ne havainnot ovat pisteinä kartalla valmiina. Paikan saavuttaminen on olennaista, liike ja pysähtyminen.
Pysähtymisen jälkeen jatkan liikettä työskentelyprosessissa, poispäin. Havainto etääntyy kohti kokemusta, maalarin liike siirtyy kankaalle.
Tässä minä olen maailmassa, sinun ja havaintosi välissä.

Saksalaissyntyinen tähtitieteilijä Friedrich George Wilhelm Struve (1793-1864) päätti 1800-luvun alkupuolella selvittää tarkemmin Maapallon kokoa ja muotoa kolmiomittauksilla. Maapallo oli todistettu pyöreäksi 1500-luvulla, mutta jo Isaac Newton 1600-luvulla arveli, että maapallo olisi sittenkin hieman litteä navoiltaan. Seuraavalla vuosisadalla Lappiin (Maupertuis) ja Peruun lähetetyt retkikunnat olivat osoittaneet tämän teorian oikeaksi. Ranskalaisen Maupertuisin matkakuvausten ansiosta keijut, maahiset, Pellon alueen nimistö ja tornionlaaksonruusu esiintyvät myös 1700-1800-luvun eurooppalaisessa runoudessa.

Struven ketjuksi nimetyn kolmioketjun mittaukset aloitettiin vuonna 1816 ja saatiin päätökseen vuonna 1855. Ketju muodostuu 258 peruskolmiosta ja 265 peruspisteestä. Pohjoisin piste sijaitsee Norjassa lähellä Hammerfestia ja eteläisin Mustanmeren tuntumassa Ukrainassa.
http://www.maanmittauslaitos.fi/toiminta/organisaatio/historia/struven-ketju, http://www.maupertuis.fi/

Kiitos!
Hämeen Kulttuurirahasto
Taiteen edistämiskeskus/Hämeen taidetoimikunta

Salla Laurinolli (s.1976) on Hämeenlinnassa asuva ja työskentelevä taidemaalari.
+358505638438
salla.laurinolli(a)gmail.com
www.sallalaurinolli.com