• Marko Lampisuo
  • Marko Lampisuo
  • Marko Lampisuo
  • Marko Lampisuo

Marko Lampisuo

ERÄÄNLAINEN PUUTARHA

Uudenmaankatu 25.8.-12.9.2010

Marko Lampisuo
Eräänlainen puutarha
25.8. – 12.9.2010
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Eräänlainen puutarha rehottaa. Videoteoksessa mies on juuttunut ikkunan äärelle etsimään avaimia muuttuneeseen elämäänsä. Hänestä tulee isä ja hänelle tapahtuu kuten alan oppaissa kerrotaan. Puoliso puhisee ja synkistelee, vauvaan tutustuminen käy hitaasti ja omat työt kärsivät. Neuvolassa isä herättää ihmetystä toimeliaisuudellaan ja kotona sulkeutuneisuudellaan.

Marko Lampisuon näyttely Uudenmaankadun Galleria Huudossa on todenmakuinen tulkinta nykypäivän vanhemmuudesta. Teosten pohjana on taiteilijan omia päiväkirjamerkintöjä vuodelta 2006. Neuvolassa, johon teoksessa viitataan, on huomattu isien osallistumisen perhevalmennukseen sittemmin yleistyneen. Siellä kiinnostuttiinkin mahdollisuudesta käyttää Lampisuon videoteosta kurssimateriaalina. Esteeksi nousivat tuottavuustoimenpiteet, joiden nimissä pienryhmävalmennus siirrettiin neuvoloilta sairaalan massaluennoiksi. Eräänlainen puutarha sanallistaa ja kuvallistaa tunteita, jotka jokainen sukupolvi kohtaa oman kulttuurinsa ja aikakautensa kehyksissä.

Näyttely koostuu videoteoksesta ja metalligrafiikan vedoksista. Heliogravyyritekniikalla toteutetuissa grafiikantöissä vauva-arjen esineistö luo varjoja puutarhanäkymiin. Kokonaisuus valmistui vuonna 2009 ja on nyt ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä. Aiemmin se on ollut esillä Lönnströmin taidemuseossa Raumalla, Honkahovissa Mäntässä, Aineen taidemuseossa Torniossa, Tampereella kaupungin taidemuseossa ja Porissa Rakennuskulttuuritalo Toivossa.

Eräänlainen puutarha -video on valittu mukaan Av-arkin View Tour -videokoosteelle. Teoksen äänet on suunnitellut Taito Kantomaa ja sen on tuottanut Tuuli Penttinen-Lampisuo. Video on tekstitetty englanniksi ja se on sallittu kaiken ikäisille. Teosta levittää Av-arkki.

Marko Lampisuo on syntynyt Turussa 1970 ja valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereelta. Vuodesta 2004 alkaen hän on asunut ja työskennellyt Porissa.

Teosten tekemistä ovat tukeneet AVEK, Satakunnan taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto, Taiteen keskustoimikunta, VISEK ja Grafiikanpaja Himmelblau.

Lisätiedot:
Marko Lampisuo
050 5385261
marko.lampisuo(at)dnainternet.net