• Matilda Enegren: Spring Concert, öljy kankaalle, 81 x 65 cm, 2021
  • Matilda Enegren: Carolin, 65x50cm, öljy kankaalle, 2020
  • Matilda Enegren: Fronth Path, 60x80cm, öljy kankaalle, 2021
  • Matilda Enegren: Redmond, 60x80, öljy kankaalle, 2021

Matilda Enegren

Stay Put

Huuto I 7.1.-30.1.2022

Matilda Enegren
Stay Put
7.1.-30.1.2022

Utställningen består av porträtt och målningar baserade på observationer ur min omgivning.

I mitt arbete är jag intresserad av det specifika men samtidigt vardagliga. Jag målar utsnitt ur tillvaron, syner som pockar på min uppmärksamhet och jag strävar efter att ringa in den förundran och känslomässiga respons som de framkallar. Genom att stanna kvar vid och ägna uppmärksamhet åt ögonblick och människor i mitt arbete, saktar jag ner saker och ting.

Personerna jag avporträtterat föreställer vänner och bekanta som jag bett sitta för mig ett antal timmar i min studio. Jag målar i dagsljus och förlitar mig på ett slags spontan logik där personens särdrag och närvaro är det centrala. Jag närmar mig porträttmåleriet med ett intresse för här och nu och det som sker både psykologiskt och måleriskt i mötet med den avporträtterade.

Matilda Enegren (f.1989) bor och är verksam i Helsingfors. Hon utexaminerades med masterexamen i fri konst år 2015 från Konsthögskolan Valand, Göteborgs Universitet och har innan dess en kandidatexamen i bildkonst från Yrkeshögskolan Novia, Nykarleby, 2012.

Hon har hållit ett flertal separatutställningar och deltagit i grupputställningar både i Finland och Sverige. Hennes verk ingår i Rovaniemi konstmuseums samling (Jenny och Antti Wihuris fond) och i flera svenska kommuners och landstings konstsamlingar.

Utställningen understöds av Svenska Kulturfonden.

Kontaktuppgifter:
matilda.enegren(a)gmail.com
https://matildaenegren.com/