• Miko Hornborg: Delay soul
  • Miko Hornborg: Almost gone
  • Miko Hornborg: Into the Void
  • Miko Hornborg: Seasons greetings

Miko Hornborg

Meanwhile, Elsewhere

Huuto II 1.2.-25.2.2024

Miko Hornborg
Meanwhile, Elsewhere
1.-25.2.2024

Samlaren bjuder på en resa till collagets gränsland

Miko Hornbergs verk är collage i traditionell bemärkelse: bilder av papper som klippts och limmats. Hornborg har med tiden byggt upp en enorm samling av tidskrifter, böcker, postkort och skivfodral som han använder i sin konstnärliga process.

Hornborgs verk är roliga och färggranna meddelanden från en annan verklighet. De föreställer landskap och rum i det dunkla gränslandet mellan föreställande och abstrakt. I verken syns också fantasifull arkitektur och psykedeliska människofigurer. De optiskt aktiva ornamenten fortsätter vibrera på näthinnan.

Hornborgs arbetsprocess är som en lek där slutresultatet formas av experiment och misstag under arbetets gång. Den färdiga helheten är ett slags pussel utan modellbild.

Miko Hornborg (f. 1976) är en artesanmålare och självlärd bildkonstnär från Helsingfors. I sina handgjorda collage i blandteknik avbildar han färggranna geometriska världar. Hornborgs verk har tidigare visats bland annat i Södervik Gallery, Glasshouse Helsinki och Down Fine Arts Center i Förenta staterna. Hans verk finns i Saastamoinenstiftelsens samlingar.