• Puutarha, 2021. Stillkuva videoteoksesta. Ohjaus: Minna Havukainen. Kuvaaja: Otso Reunanen
  • Puutarha, 2021. Stillkuva videoteoksesta. Ohjaus: Minna Havukainen. Kuvaaja: Otso Reunanen
  • Puutarha, 2021. Stillkuva videoteoksesta. Ohjaus: Minna Havukainen. Kuvaaja: Otso Reunanen

Minna Havukainen

Puutarha


Huuto III 10.3.-2.4.2023

Minna Havukainen

Puutarha

10.3.–2.4.2023


BDSM-videoteos kertoo, mitä jokainen voi oppia valtaleikeistä ja sadomasokismista.

Galleria Huudossa esitettävä turkulaisohjaaja Minna Havukaisen Puutarha-videoteos näyttää kinkyydestä puolen, jota valtaväestölle ei ole aiemmin esitelty. BDSM-videoteos kertoo, mitä jokainen voi oppia valtaleikeistä ja sadomasokismista, mutta pohtii myös kinkyyden herkimpiä puolia ja kinkyä osana minuutta.
Kun turkulainen kuvataiteilija Minna Havukainen lähti työstämään kinkyyttä käsittelevää videoteosta, yksi asia oli selvä: teoksen on näytettävä, kuinka iloista ja leikkisää BDSM voi olla. Vuonna 2021 valmistunut Puutarha on esillä Galleria Huudossa 10.3.–2.4.2023.


”Puutarha näyttää BDSM:stä ja kinkyydestä puolen, joka suomalaisesta kuvastosta on puuttunut. Se tuo näkyviin BDSM:n syvyyden, luottamuksen ja rakkauden, opettaa kommunikaation merkityksestä ja näyttää, että myös kinkyseksuaalisuus voi olla seksuaali-identiteetti”, Havukainen kertoo.

Puutarha -videoteoksessa viisi kinkyksi identifioituvaa ihmistä kertoo siitä, mitä kinkyys heille merkitsee. Katsoja pääsee seuraamaan intiimiä leikkiä ja näkemään, kuinka hoivaavaa sekä rakastavaa kivulla ja vallalla leikittely voi olla.

”Meissä kaikissa on erilaisia puolia. Itse olen toisaalta vahva ja dominoiva, mutta kaipaan myös sitä, että saan olla itse toisen armoilla. Kinkyn kautta näitä tarpeita voi toteuttaa tavoilla, jotka arkielämässä eivät olisi mahdollisia. On todella voimaannuttavaa saada olla täysin rentona sessiossa ja vain luottaa, että kaikki menee hyvin”, Puutarhassa esiintyvä Miia kertoo.

Havukaisen mukaan Puutarha ei ole ainoastaan kuvaus BDSM:stä, vaan se käsittelee laajemmin luottamusta ja kommunikaatiota. Se haastaa jokaisen pohtimaan, miten omista tarpeista ja haluista voi ja saa puhua ääneen ja millaisia rajoja on mahdollista asettaa.

Videoteoksen ikärajasuositus on K18, ja esitykset alkavat tasatunnein. Englanninkielinen tekstitys. Teos sisältää alastomuutta ja kuvaa sadomasokistista toimintaa, jonka joku voi kokea ahdistavana. Teoksen kaikenlainen tallentaminen on kielletty. 


Kuvataiteilija Minna Havukainen (s.1969) tarttuu teoksissaan ilmiöihin, joiden kohtaamista usein vältellään. Hänen teoksensa sekä näyttelyiden yhteyteen järjestämänsä laajat tapahtumakokonaisuudet käsittelevät elämän perimmäisiä kysymyksiä, kuten syntymää, kuolemaa, sairastamista ja seksuaalisuutta. Havukaisen töitä on huomioitu Fotofinlandia-ehdokkuudella, Aboa-palkinnolla ja Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinnolla.

Turun seudulla kuvattu Puutarha on Minna Havukaisen ensimmäinen pitkä ohjaus. Teos on aiemmin ollut esillä vuonna 2021 Wäinö Aaltosen museossa Spektri-yhteisnäyttelyssä sekä Rakkautta ja Anarkiaa- ja Vinokino-festivaaleilla. Puutarha on ollut myös esillä Berliinissä, Miettinen Collection -gallerian “And I Trust You” -näyttelyssä.

Teoksen valmistamista ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus/Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto.

 

Puutarhan teostiedot:
Puutarhan kesto 55 min
Kieli: suomi
Tekstitys: englanti

Ohjaus: Minna Havukainen
Käsikirjoitus: Minna Havukainen ja Kristiina Karsten
Kuvaus: Otso Reunanen
Leikkaus: Kristiina Karsten
Äänitys, äänisuunnittelu ja musiikki: Jyri Pirinen

Tuotanto: Minna Havukainen 2021

Kiitokset installaation toteuttamisesta:
Av-tekniikka: Installointi ja tekninen suunnittelu: Pro Av Saarikko Oy
Kierrätyssametit sekä kalusteet: Installointi ja suunnittelu: Melodrama Oy/ Ismo Salonen & mestari Saukkonen

Erityiskiitokset Kuusiston Taidekartanolle sekä Teemu Mäelle.

 

Taiteilijan yhteystiedot:
Minna Havukainen
kuvataiteilija, valokuvataiteilija, ohjaaja
Puh: 040-7174603
email: minna.havukainen10(a)gmail.com

http://www.100finnishphotographers.fi/minna-havukainen/