• Kalle Mustonen: Occasional harsh noise and found sounds

Kalle Mustonen
Occasional harsh noise and found sounds

Ääni-installaatio Galleria Huudon ala-aulan puhelinkopissa
2024

Puhelinkopit katosivat mobiiliteknologian ensimmäisen aallon pyyhkäistessä ylitsemme. 30 vuotta myöhemmin voimme tarkastella lankapuhelinta ja puhelinkoppia nostalgisena erikoisuutena, kummajaisena. Elokuvissa puhelinkopit ovat suuressa roolissa. Hitchcockin psykodraamoissa ensimmäisen vihjeen tulevasta piinasta antaa tuntematon ääni puhelimessa, Teräsmies vaihtaa asunsa puhelinkopissa ja Matrixin dystopiassa puhelinkopit avaavat portteja todellisuuksien väliin.
Viime vuosina todellisuus on ollut elokuvaa oudompaa. Korona-aika sanitoi julkiset tilan ja yleinen puhelin näyttäytyy nyt epäilyttävänä. Kiehtovan ja epäilyttävän rajoilla on kuvanveistäjä Kalle Mustosen suosikki paikka, outolaakso.

Occasional harsh noise and found sounds koostuu kaksikanavaisesta arduinopohjaisesta äänentoistojärjestelmästä, joka on istutettu vanhaan seinälle asennettuun lankapuhelimeen. Aluksi puhelin sisältää 11 lyhyttä ääniraitaa, joita voi selata puhelimen numerovalitsinta pyöräyttämällä. Luurin nostaminen käynnistää teoksen ja laskeminen keskeyttää toiston ja palauttaa ääniraidat alkuun. Ääniraidoilla kuullaan rauhoittavia suhinoita, kenttääänityksiä, koiran kuorsausta, mikrokasetilta tallennettua kielikurssimateriaalia ja satunnaisia raakoja säröääniä. Puhelimen äänipankki uusiutuu, vaihtuu ja täydentyy kesän mittaan.

instagram.com/kmustonen