• Tanja Koljonen & Anne Yli-Ikkelä: Päätäntähäntä
 • Kiitos: Laitilan wirvoitusjuomatehdas
 • Tanja Koljonen: Eros & Psykhe
 • Tanja Koljonen: Horses east, horses west
 • Tanja Koljonen: Nuija!
 • Tanja Koljonen: Waiting for the clouds to vanish (yksityiskohta)
 • Anne Yli-Ikkelä: Muurahaiset
 • Anne Yli-Ikkelä: Onni
 • Päätäntähäntä

Anne Yli-Ikkelä, Tanja Koljonen

Päätäntähäntä

Jätkä 1 13.2.-28.2.2016

Tanja Koljonen och Anne Yli-Ikkelä
Päätäntähäntä
13.2. – 28.2.2016
Galleria Huuto Busholmen – Busen 1

Tanja Koljonen och Anne Yli-Ikkeläs utställning Päätäntähäntä är en kombination av bilder och rörliga föremål. Utställningens verk är fragmentariska prov på mötet med motkrafter.

Lätthet och vikt, stagnation och rörelse, förnuft och instinkt bildar alla en spänning emellan sig men utesluter inte varandra. Olika krafter styr oss och vi handlar mitt ibland hopp, verklighet och slumpen. En okontrollerbar yxa hugger och svansen viftar som hälsning. Verken fungerar som avbrott och skiljetecken mellan händelser, som observationer från motsatsernas gränsland.

I sin roman Bipaviljongen skriver Leena Krohn följande:

  Vilken utsträckning människor handlar av eget val och i vilken utsträckning de är nödda därtill av de oavlåtliga stötarna av tvångets biljardkö skulle man få avgöra från fall till fall. Hur skulle det vara möjligt, när vi aldrig kan veta allt som påverkar händelsernas gång och får saker att hända?

  Anatole France däremot kallade slumpen för en signatur som Gud använder när han inte vill skriva under något. Skulle Gud alltså vara en anonym pseudonym, en feg stackare, en svindlare?

  Hur kan man då skilja slumpen från ödet, Guds försyn från Satans påfund, mening från meningslöshet? Det finns bara tre saker att välja på: 1) det kan man inte 2) livet visar skillnaden 3) valet är ditt

  ( i översättning av Seija Torpefält)

Termen ”förnuftig” används ofta som synonym för den kontroll som sväljer värdet av mänsklig bräcklighet och oförutsägbarhet. Koljonen och Yli-Ikkelä arbetar från en utgångspunkt där kalkylmässiga fakta urvattnas och sakernas relativitet betonas.

Tanja Koljonen (1981) och Anne Yli-Ikkelä (1980) är utexaminerade konstmagistrar i fotografi från Aalto-universitetet, högskolan för konst, design och arkitektur. Deras konstnärliga arbete består av ord, bilder och föremål. Koljonen och Yli-Ikkelä har deltagit i utställningar både i Finland och utomlands. De är också medlemmar i konstnärsgruppen Maanantai-kollektiivi.

Tanja Koljonen
www.tanjakoljonen.com
tanjairinakoljonen(at)gmail(dot)com

Anne Yli-Ikkelä
anne.yliikkela(at)gmail(dot)com
www.anneyli-ikkela.com

Ett tack till:
Kiitos: Laitilan wirvoitusjuomatehdas