• Tanja Koljonen & Anne Yli-Ikkelä: Päätäntähäntä
  • Kiitos: Laitilan wirvoitusjuomatehdas
  • Tanja Koljonen: Eros & Psykhe
  • Tanja Koljonen: Horses east, horses west
  • Tanja Koljonen: Nuija!
  • Tanja Koljonen: Waiting for the clouds to vanish (yksityiskohta)
  • Anne Yli-Ikkelä: Muurahaiset
  • Anne Yli-Ikkelä: Onni
  • Päätäntähäntä

Anne Yli-Ikkelä, Tanja Koljonen

Päätäntähäntä

Jätkä 1 13.2.-28.2.2016

Tanja Koljonen ja Anne Yli-Ikkelä
Päätäntähäntä
13.2.-28.2.2016
Galleria Huuto Jätkäsaari – Jätkä 1

Tanja Koljosen ja Anne Yli-Ikkelän näyttely Päätäntähäntä on yhdistelmä kuvia ja liikkuvia esineitä. Näyttelyn teokset ovat katkelmallisia otoksia vastavoimien kohtaamisesta.

Keveys ja paino, pysähtyneisyys ja liike, järki ja vaisto muodostavat välilleen jännitteisen suhteen, mutta eivät sulje toisiaan pois. Erilaiset voimat ohjaavat meitä ja toimimme toiveiden, tosiseikkojen ja sattumien seassa. Kontrolloimaton nuija lyö iskujaan ja häntä heilahtaa tervehdykseksi. Teokset toimivat taukoina ja välimerkkeinä tapahtumien välissä, huomioina vastaparien välimaastosta.

Teoksessaan Mehiläispaviljonki Leena Krohn kirjoittaa pätkän seuraavaa:

    ”Missä määrin ihmisten teot ovat heidän valintojaan, missä määrin pakon kepin hellittämätöntä sysintää, olisi ratkaistava tapaus tapaukselta. Kuinka se olisi mahdollista, kun emme koskaan voi tietää kaikkia niitä seikkoja, jotka tapahtumien kulkuun vaikuttavat ja saavat ne tapahtumaan. Anatole France sen sijaan sanoi sattumaa Jumalan nimimerkiksi, jota hän käyttää silloin, kun ei halua allekirjoittaa. Olisiko Jumala siis anonyymi pseudonyymi, pelkuri, huijari? Miten voi erottaa sattuman kohtalosta, Jumalan johdatuksen Saatanan metkuista, mielen ei-mielestä? On vain kolme vaihtoehtoa: 1) ei mitenkään, 2) elämä osoittaa eron, 3) saat itse valita.”

Termi järkevä toimii usein synonyyminä kontrollille ja hallinnalle, joka nielaisee inhimillisen haurauden ja ennustamattomuuden arvon. Koljonen ja Yli-Ikkelä työskentelevät lähtökohdista, joissa laskennalliset tosiasiat vesittyvät ja asioiden suhteellisuus korostuu.

Tanja Koljonen (1981) ja Anne Yli-Ikkelä (1980) ovat valmistuneet taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, valokuvataiteen osastolta. Heidän taiteellinen työskentelynsä koostuu sanoista, kuvista ja esineistä. Koljonen ja Yli-Ikkelä ovat osallistuneet näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Molemmat toimivat lisäksi taiteilijaryhmä Maanantai-kollektiivissa.

Tanja Koljonen
www.tanjakoljonen.com
tanjairinakoljonen(at)gmail(dot)com

Anne Yli-Ikkelä
anne.yliikkela(at)gmail(dot)com
www.anneyli-ikkela.com

Kiitos:
Kiitos: Laitilan wirvoitusjuomatehdas