• Paul Landon

Paul Landon

Paul Landon

Uudenmaankatu 20.4.-8.5.2011

Paul Landon
20.4. – 8.5.2011
Galleria Huuto Nylandsgatan

I Paul Landons utställning på Galleria Huuto vid Nylandsgatan visas konstverk som beskriver sökandet efter något som kanske finns eller inte finns, själva sökandets process. Den inbegriper det fysiska sökandet, att vandra och leta, men också spåra, skapa, kopiera och skriva. Det som visas upp är inte det man finner utan sökandet som process. Det man letar efter, dess undflyende existens, kan inte avbildas.

The translation (2011), Översättningen, beskriver ett försök att finna översättningen av en tidig dikt av Jorge Luis Borges om Buenos Aires och i Buenos Aires. Sökandet efter den skenbara översättningen som knappast existerar övergår i sökandet efter en fysisk plats i staden där dikten kunde översättas. Dikten och staden förvandlas till en flyktig hemvist för möjliga betydelser, omöjliga att dechiffrera.

Untitled (streets) (2011), Utan titel (gator), visar upp åtta vyer på kristallskärmar, vyer av gator i den gamla delen av Buenos Aires, obekanta och oidentifierade. Genom att placera åskådaren i gatornas absoluta mitt och belysa bakgrunden skapas geometriskt harmoniska kompositioner. Bilderna skildrar sökandet efter det idealiska perspektivet i ett ofullkomligt, enformigt urbant landskap.

Copy (2011), Kopian , är resultatet av en ordagrann avskrift av Walter Benjamins essä ”The work of art in the age of mechanical reproduction” (Konstverket i reproduktionsåldern). Den handskrivna avskriften är oläslig och onödig. Avskriftens funktion är att dokumentera sökandet efter originaltextens aura.

Paul Landon är doktorand i bildkonst vid Bildkonstakademin. Hans verk har nyligen ställts ut i konstgallerier, museer och festivaler i Europa och Nord- och Sydamerika. Han bor i Montreal i Kanada där han verkar som professor i mediakonst vid Quebecs universitet.

Bildkonstakademin stöder utställningen.

DEN FÖRSTA MAJ ÖPPETTIDER: lör 31.4. öppet, sön 1.5. stängd.