• Riikka Kupsala, Kankaan paino
  • Riikka Kupsala, Kankaan paino
  • Riikka Kupsala, Kankaan paino

Riikka Kupsala

Kankaan paino

Huuto II 11.5.-4.6.2023

Riikka Kupsala
Kankaan paino
11.5.-4.6.2023 (suljettu helatorstaina 18.5.)

Galleria Huudossa paikataan suhdetta vaatteisiin.

Globaali vaateteollisuus kuormittaa ympäristöä ja ylläpitää sosiaalista epätasa-arvoa. Turkulainen kuvataiteilija Riikka Kupsala ryhtyi selvittämään pukeutumisensa ekologisia ja sosiaalisia vaikutuksia ymmärtääkseen kokonaiskuvaa ja löytääkseen keinoja toisin toimimiseen. Kankaan paino -näyttelyssä on nähtävillä data-, tekstiili- ja videotaiteen sekä työpajan keinoin toteutettu kokonaisuus, joka kutsuu pohtimaan suhdetta pukeutumiseen.

Jotta pukeutuminen voisi muuttua kestävämmäksi, tarvitaan järjestelmätasolla tehtäviä ratkaisuja, jossa yksilöllä on osansa kansalaisena ja kuluttajana. Ratkaisujen vaatiminen poliitikoilta ja vaateyhtiöiltä edellyttää pukeutumistottumuksissa olevien ongelmien tunnistamista.

”Tietoa vaateteollisuuden haitoista on saatavilla, mutta globalisoituneessa maailmassa se ei yhdisty lempihousuihini. Halusin luoda yhteyden näiden välille, jotta voisin tietää enemmän ja tuntea tuskaa eli empatiaa elotonta ja elollista ympäristöä ja kanssaihmisiä kohtaan. Empatian kokeminen synnyttää muutosta”, Kupsala pohtii.

Näyttelyssä yhteys muodostuu Kupsalan henkilökohtaisesta datasta, jota hän keräsi pukeutumisestaan, ja siihen paikoin rinnastetusta yleisestä tiedosta kuten suomalaisten pukeutumisesta ja globaalista kuitutuotannosta. Empatia välittyy yleisölle avoimesta työpajasta, jossa näyttelykävijä voi halutessaan kokeilla koristella kirjonnan keinoin ja luontoaihein tilkkuja, joita voi käyttää paikkaamaan reikiä vaatteissa.

”Empatiaa voi kokea myös omia vaatteitaan kohtaan. Mielestäni huoltaminen, korjaaminen ja tuunaaminen vahvistavat yhteyttä omiin vaatteisiin. Vaatteiden pitempään käyttäminen myös pienentää niiden ekologista jalanjälkeä”, Kupsala kertoo.

Näyttelyssä on esillä osateoksista koostuva kokonaisuus, joka levittäytyy galleriatilaan ja verkkoon. Galleriassa nähdään dataa käsitteleviä tekstiili- ja videototeutuksia, käytöstä poistetuista vaatteista valmistettu tekstiiliveistos sekä työpaja, jossa tehdään paikkoja vaatteisiin. Kokonaisuuteen sisältyy muotibrändien liiketoimintaan kantaa ottavia Instagram-julkaisuja.

Riikka Kupsala valmistui kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2017. Hän työskentelee idealähtöisesti tila-aikataiteiden piirissä. Kupsalan taiteellinen ilmaisu pohjautuu liikkuvaan kuvaan sekä kuvanveiston ja tekstiilityön menetelmiin. Hän tutkii taiteellisin keinoin kuluttamista ja sen kestävyyttä lähestyen aihetta henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Yhteystiedot:
Riikka Kupsala, riikka(at)kupsala.net

Sosiaalisen median tunnisteet:
@riikupsa
@riikkas_wardrobe