• Henni Alftan
  • La Méduse
  • Les Conspirateurs
  • Peeping
  • St Thomas
  • The Close Up II

Henni Alftan

Série noire

Viiskulma 3.10.-21.10.2012

Henni Alftan
Série noire
Galleria Huuto Viiskulma
3.10.-21.10.2012

Minua kiinnostaa kuvan ilmestyminen eli sen suhde esineeseen, materiaaliin ja tekniikkaan joka sen ruumiillistaa ja tekee näkyväksi. Koska kuvat ilmestyvät maalin massaan kuin itsestään on suuri kiusaus maalata kuin katselisi pilviä. Meillä on luonnostaan tarve tulkita kaikkea näkemäämme. Siksi näemme helposti kuvia tahroissa tai muutamassa siveltimenvedossa. Annamme herkeämättä merkitystä maailmalle, jolla ei sitä ole. Havaitseminen on merkityksetöntä ilman sen tulkintaa. Tavallaan mielikuvitus on se joka yhdistää meidät todellisuuteen. Joskus kuvani ovat lähellä abstraktia, sillä yritän ymmärtää tunnistamisen mekanismeja. Haluan kokeilla muodon esittävyyden rajoja.

Minua on aina kiinnostanut enemmän analyyttinen kuin intuitiivinen lähestyminen maalaustaiteeseen. Marcel Duchamp kirjoitti, että maalaus on yleensä näennäisyyden ilmestyminen (l’apparition d’une apparence). Minä haluan dekonstruoida ja ymmärtää ilmiöitä. Maalausteni aiheena on yhtä lailla niiden tekniikka, maalaustaide ja sen historia kuin se mitä ne esittävät. Yritän tehdä jokaisesta teoksestani kriittisen kuvan itsestään, siitä mitä se on. Siksi siveltimenjälkeni ei ole niinkään ekspressiivinen vaan tarkkaan harkittu ja lähinnä manieristinen. Manierismin tavoitteena ei ollut niinkään esittää mitään maailmasta vaan näyttää taiteen keinot, representoida taidetta.

Näyttelyn ja sarjan nimi, Série noire, (suom. Musta sarja) on Gallimardin kustantamon SaPo- ja mysteeri- sarjan nimi, jonka mukaan film noir -genre sai myös nimensä. Série noire on sarja maalauksia siitä mitä emme näe kuvassa. Tämä näkymättömyys, kätkeminen tai poissaolo on merkityksellisempää kuin se itse asia mitä me emme näe. Kuvani viittaavat erityisesti elokuvien ikonografiaan, sillä nimenomaan elokuvissa käytetään hyväksi näitä kerronnallisia keinoja, jotka saavat meidät usein kuvittelemaan näkevämme jotain mitä ei ole. Niin kutsuttu hors champ on kirjaimellisesti mahdotonta maalaustaiteessa, sillä maalaus ei ole todellisuuden jälki vaan rakennettu kuva, joten mikään ei koskaan jää kuvan ulkopuolelle; maalatun kuvan ulkopuolella ei ole mitään mitä rajata pois. Ja kuitenkaan hors champin kerronnalliset mahdollisuudet maalauksessa eivät siitä vähene.

Henni Alftan (s. 1979) on Pariisissa asuva nuori suomalainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut ja valmistunut Nizzassa toimivasta Ecole nationale Supérieure d’Art de la Villa Arsonista ja Pariisin Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts -korkeakoulusta. Sen jälkeen hän on näyttänyt töitään säännöllisesti Ranskassa, sekä gallerioissa että ei-kaupallisissa tiloissa, ja myös muualla Euroopassa.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö ja Oskar Öflunds Stiftelse.

www.hennialftan.com
hennialftan(at)yahoo.fr
050-467 8334