• Sirkku Rosi: Ahmatti / Glutton, 25x20 cm, akvarelli paperille, 2021
  • Sirkku Rosi: Haluaisin pohtia tätä vielä hetken / I would like to ponder this still for a moment, 2021, akvarelli paperille, 110x80cm
  • Sirkku Rosi: Neljännet aplodit II / Fourth applouse II, 30x30 cm, akvarelli paperille, 2021
  • Sirkku Rosi: Yksityiskohta (teoksesta Cultivating lilies and other essentials), akvarelli paperille, 2022

Sirkku Rosi

Neljännet aplodit

Huuto II 4.3.-27.3.2022

Sirkku Rosi
Neljännet aplodit
4.-27.3.2022

Lihan värinen taivas valuu päälle. Se on lasku ja koitto, mutta entä kenenkään voitto? Aika valuttaa lihaa, kaikki nesteet lopulta mullan uumeniin. Iho ja kiven pinta. Hankaus ja hajonta. Kiertyvä suoli on olevaa ja jonain kauniina tai vähemmän kauniina päivänä se kiemurtelee madon ruumiissa ja heteen nukassa. Mahotkin vanat synnyttävät uutta elämää tavallaan, odottamattomasti, hitaasti, pyytämättä, vääjäämättä. Aina jotain jää.

Janoamme lisää, vaikka kaikki alkaa olla jo juotu. Vedessä saattaa olla toksisia organismeja. Maailma on uupunut ihmiseen. Esitys on peruttu ja haluamme neljännet aplodit. Kysymys ihmisen ja muun luonnon tasapainosta kietoutuu kysymyksiin vallasta, vastuusta, hengissä säilymisestä, oikeuksista ja lisääntymisestä. Olemme elimellinen osa luontoa, mutta kulttuurimme piirissä kierosti erillistäneet itsemme siitä. Käsillä on hybris ja romahdus. Miltä järkkynyt tasapaino tuntuu lihassa? Miltä sormien välistä valunut aika ihopoimuissa? Jaksammeko kuvitella toivon? Voisiko tästä vielä kasvaa jotakin?

Akvarelleista koostuva näyttely avaa maiseman, jossa utopia ja dystopia punoutuvat yhtenäiseksi puutarhaksi. Se on samanaikaisesti eden ja antieden, jossa ihmisen oma solullisuus kietoutuu ympäristön solurankenteisiin. Se on kokoontuminen, äärellä olemista, kasa hajanaisia, herkistyneitä ajatuksia lihassa – siitä, mikä on käsillä.

Sirkku Rosi työskentelee pääasiallisesti akvarellin ja performanssin parissa. Häntä kiinnostaa arkisten eleiden absurdi poetiikka sekä liha ajattelun paikkana. Ruumiillisuus ja iho huokoisena, vuotavana rajana ihmisen ja ympäröivän maailman välillä ovat teosten keskiössä.

Rosilla on ollut useita näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla ja hänen teoksiaan on mm. Tampereen taidemuseon ja valtion taidekokoelmissa. Maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015 valmistunut Rosi jatkaa nyt opintojaan Taideyliopiston kuvataideakatemiassa. Hän tutkii kehollisen sekä kuvallisen taiteen yhteyttä, feminiinisyyttä, ja elettyä kehoa sekä lihallisuutta jaettuna kokemuksena. Rosin töissä on lihan hillittyä karnevaalia.

Kiitos
Tätä näyttelyä on työstetty Suomen Kulttuurirahaston tuella, kiitos!

Yhteystiedot
sirkkurosi.com
kanervosirkku(a)gmail.com