• Dragos Alexandrescu: Exercising Failure
  • Dragos Alexandrescu: Still from Before Was Better
  • Dragos Alexadrescu: Social Binder
  • Dragos Alexadrescu: Nature of Fear

Dragos Alexandrescu

Social Narrative Scenarios

Pikkujätkä 5.8.-20.8.2017

Dragos Alexandrescu
Social Narrative Scenarios
Galleria Huuto, Pikkujätkä
5.–20.8.2017

Dragos Alexandrescu on romanialainen kuvataiteilija, joka on asunut Pohjanmaalla vuodesta 2007 lähtien. Hänen taiteensa on suurimmaksi osaksi eräänlaista nykyhetken kuulustelua, jossa sosioekonomiseen rakenteeseemme perustuvat fiktiiviset kertomukset yrittävät saada (uudelleen) aikaan yleisössä pikemminkin emotionaalisen kuin rationaalisen reaktion. Kukin teos lähestyy ja siten esittelee elämän elementtejä keskittyen pääosin rakenteellisen haurauden sekä taloudellisten ja identiteettikriisien ajanjaksoon, jonka Eurooppa on kohdannut. Alexandrescu on tehnyt yhteistyötä berliiniläisen Taik Galleryn kanssa vuodesta 2013 lähtien ja hänen töitään on useissa yksityiskokoelmissa eri puolilla Eurooppaa.

Näyttelyssä on esillä neljä videoteosta: Exercising Failure (2013), Before Was Better (2013), Social Binder (2015) ja The Nature of Fear (2017).

Vaikka elokuvat ovat itsenäisiä teoksia, ne kytkeytyvät toisiinsa niitä yhdistävän aiheen kautta – ihmissuhteiden ja vuorovaikutuksemme nykyajan poliittisten teemojen kanssa. Yhteiskuntaa, jossa nykyään elämme, on kutsuttu jälkiteolliseksi yhteiskunnaksi, kulutusyhteiskunnaksi ja tietoyhteiskunnaksi. Legitimiteettikriisi ravistelee poliittista taloutta läpikotaisin nykyhistorian syvimmäksi osoittautuneessa kokonaisvaltaisessa taantumassa. Ne, jotka haluavat innokkaasti määrittää nyky-yhteiskunnan tilan, puhuvat painopisteen muuttumisesta: siirtymisestä yrittämisestä haluamiseen, tuotannosta kuluttamiseen ja todellisesta virtuaaliseen. Kuulemme yhä useammin olemassaolomme simulatiivisesta luonteesta, massakontrollin voimasta ja järjestelmän luontaisista rakenteellisista rajoituksista – riippumatta siitä, olemmeko lojaaleja Marxille vai Smithille. Alexandrescu on kriittinen mutta ei koskaan kyyninen, suora olematta tunkeileva, henkilökohtainen mutta ei sentimentaalinen. Hän havainnoi samalla vakavuudella kuin hänen päähenkilönsä ja avaa lähes pelottavan pohjattoman mielikuvituksen ja tulkintojen tilan, joka viipyilee niiden yksinäisyyden tai yksinolon yllä.

Kiitos:
Svenska kulturfonden
TAIKE
Suomen Kulttuurirahasto
Svensk-Österbottniska Samfundet r.f.
Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse

S-posti: drag.alexandrescu(at)gmail.com