• Juhani Koivumäki: The Apostle
  • The Apostle
  • The Apostle

Juhani Koivumäki

The Apostle

Pikkujätkä 28.3.-12.4.2015

Juhani Koivumäki
“The Apostle” Elokuvallinen installaatio
Galleria Huuto Jätkäsaari – Pikkujätkä
28.3.-12.4.2015

Galleria Huuto Jätkäsaari on avoinna koko pääsiäisen 3.-6.4.2015 klo 12-17, poikkeuksellisesti myös maanantaina!

Muita esityspaikkoja samana vuonna: Showroom Berliini, Galleria Kone (Hämeenlinna), Huw Davies Gallery (Canberra), Poriginal galleria (Pori)

“Apostoli” on vertauskuvallinen lyhytelokuva Jeesus Nasaretilaisen ajatuksista, jotka saavat uusia muotoja alati muuttuvien yhteiskunnallisten tarpeiden ja instituutioiden kynsissä. Installaatiossa elokuva käynnistyy katsojan istuessa kirkon penkille.

Inspiraatio ja taiteilijan motivaatio
Kaukasialais-syntyisen mystikon G.I.Gurdjieffin(1866-1949) ajatuksen mukaan monet raamatun tekstit ja sakramentit ovat alun perin tarkoitettu tulkittavaksi suoraan ja kirjaimellisesti. Gurdjieff painotti voimakkaita näkemys –ja kulttuurieroja ajanlaskumme alun Palestiinan ja nykyajan kollektiivisemman arvomaailman välillä. Hänen mukaan kristinusko on ajan kuluessa muuttunut monilta merkityksiltään tullessaan yhteiskunnallisesti hyväksytyksi uskonnoksi. Jeesuksen elinaikana veri on ollut pyhä elementti, joka sisälsi osan kantajansa hengestä. Gurdjieffin mukaan opetuslapset jakoivat osan Messiaansa perinnöstä Jeesuksen aavistaessa menehtyvänsä pian. Huolimatta siitä onko Gurdjieffin teoria totta vai ei – se antaa silti kiinnostavan näkökulman.

Da Vincin maalaus Viimeisestä ehtoollisesta edustaa yleistä mielikuvaa Jeesuksen viimeisistä hetkistä. Uskon, että tähän kuvaan ja yleensä kristinuskoon liittyy epäolennaisia mielleyhtymiä, jotka ovat muodostuneet poliittisten tahojen vaikutuksesta Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Performanssi-ilta “Uskonnollinen kokemus” pitkänäperjantaina 3.4. klo 19- Jätkäsaaren Huuto-gallerian tiloissa
Kaikki ovat tervetulleita. Ei ole merkitystä onko kristitty, muslimi, buddhisti, hindi, ateisti tai onko kriittinen uskontoja kohtaan tai syvästi uskovainen. Teos ja performanssitapahtuma liittyy uskonnolliseen kokemukseen itseensä taiteen avulla. Uskonnollinen kokemus voi olla jopa enemmän kuin uskonto. Eli ei tarvitse olla ryppyotsainen, mutta on suositeltavaa olla avoin ja ilman oletuksia.

Tilaisuus on avoin kutsu kaikille kokemaan uskonnollisen kokemuksen tunnelmia ilman uskontojen suoraa vaikutusta. Tilaisuuteen kutsutuilla performanssitaiteilijoilla olen havainnut olevan uskonnollisen kaltaisia ajatuksia ja motiiveja. Kaikki esiintyjät ovat silti hyvin erilaisia toisiinsa nähden: Pentti-Otto Koskinen, Tomasz Szrama, Seppo Salminen, Maija Saksman ja Messiaaninen Visuaalisen Etiikan Tutkimuskeskus.

Lisätietoja:
Juhani Koivumäki
juhanik81(a)gmail.com