• Tuuli Teelahti: Sleeping Beauty, still
  • Tuuli Teelahti, Curriculum Vitae, still 1
  • Tuuli Teelahti, Curriculum Vitae, still 2

Tuuli Teelahti

Curriculum Vitae

Huuto IV 27.5.-19.6.2022

Tuuli Teelahti
Curriculum Vitae
27.5.-19.6.2022

På kristi himmelfärds dag 26 mai 2022 är Huuto stängt.

Jag föddes för 12 319 dagar sedan. Jag minns det inte, men det var sommar, lördag kväll och klockan var nästan nio. Utanför fönstret rasade åskan.

Jag har ett barndomsminne från när vi gör en cykelutfärd till en flod där det finns delfiner. Jag fick simma med delfinerna och rida på deras ryggar. Jag minns också resan till Australien. Mina minnen lär inte vara sanna. Men, vad är egentligen sant?

När jag var fyra år gammal fick jag veta att jag en dag ska dö, och att det inte går att undvika. Jag gick ensam in i mitt rum, stängde dörren och viskade: ”När ska det hända?”

I mina drömmar är jag vid Iguazúfallen, 11 309 kilometer hemifrån. Det finns ingen information om kollektivtrafikförbindelser mellan dessa platser. Efter en 3 083 timmar lång bussresa vaknar jag och ser solen stiga upp i Brasilien. Jag googlar på vad man ska göra om man möter en jaguar i djungeln. Det sägs att det inte är någon fara.

Curriculum Vitae är en videoinstallation om drömmar, tidens gång och rinnande vatten. En alternativ meritförteckning utan arbeten och prestationer. Vad blir kvar om man gallrar bort alla dessa, är jag någon alls då? Vattenångan från Iguazúfallen på mitt ansikte, soluppgångarna på Atlantstranden, drömmarna som jag inte alltid kan skilja från vakenhet. Ibland går jag till stranden och låter vågen föra mig bort. Jag glömmer alla lösenord. Glömmer att jag är orolig.

Sedan min födelse har 1 868 715 532 800 m³ vatten passerat Iguazúfallen vid gränsen mellan Argentina och Brasilien. Allt jag gjort och lämnat ogjort finns i dessa vattenmassor. Vattnet flödar oberoende av vad jag gör. När jag sover räcker det att jag existerar och andas. Skulle det ibland kunna räcka till också i vaket tillstånd?

Utställningens material är filmat och inspelat vid Iguazúfallen i Argentina och Brasilien samt i Benin i Västafrika.

Tuuli Teelahti är en filmskapare och bildkonstnär från Helsingfors. Hon har studerat vid institutionen för filmkonst och scenografi vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, och avlagt konstmagisterexamen år 2021. Hennes verk behandlar ofta individens inre värld och rör sig på gränsen mellan olika verkligheter. Teelahtis kortfilmer har visats och prisbelönats på internationella filmfestivaler. Curriculum Vitae är hennes första separatutställning.

Tack för stödet till utställningen och arbetet:
Suomen Kulttuurirahasto / Alice Kairan nimikkorahasto
Centret för konstfrämjande
Fackförbundet för teater och media Teme rf
Villa Karos vänner rf

Kontaktuppgifter
tuuli.inari(a)gmail.com
Instagram: tuulitiikeri