• Essi Kausalainen

ESSI KAUSALAINEN

ULKOMUISTISTA – BY HEART

Uudenmaankatu 9.1.-20.1.2008

Essi Kausalainen
Ulkomuistista – By Heart
Galleria Huuto Nylandsgatan
9.1.–20.1.2008

Vad vet jag om världen? I skolan fick jag lära mig bokstäverna och multiplikationstabellen. Jag pluggade namn på hav, floder, länder och huvudstäder, och jag lärde mig att använda passare och brodera korsstygn. Det mesta av allt jag lärde mig har glidit utom räckhåll, och jag hittar det inte längre. Mitt minne läcker. Det tappar bort saker, lägger till och tar bort detaljer, nyanser, helheter. Varje dag erbjuder mitt minne nya förslag på vad världen egentligen är.

I min utställning Ur minnet – By Heart ställer jag ut två installationer och en teckning, alla från 2007. I verken närmar jag mig världen med förundran. Jag iakttar naturen och vardagliga ting ur ett metamorfosperspektiv; då jag byter synvinkel blir det bekanta främmande och det obekanta bekant. Genom teckningen blir havets vågsvall tyst meditation, och arbetsbordets yta blir en fruktbar grogrund.

Verken i utställningen är en slags landskap – de ritar upp världen som jag minns den. Sådan den kunde vara. En värld som är sammansatt av inlärda korn av kunskap, av regler, lukter, fantasi, statistik, hemligheter, reflexioner och hudens minnen.

Nylands kulturfond inom Finska kulturfonden stöder utställningen.

Mer information: Essi Kausalainen, essikausalainen(at)hotmail.com, 040 739 8446.