• Vilma Pimenoff: Eyes
  • Vilma Pimenoff: Picture of Doris Gray

Vilma Pimenoff

WHAT IS LOVE?
(BABY DON’T HURT ME)

Uudenmaankatu 4.10.-22.10.2017

Vilma Pimenoff
WHAT IS LOVE?(BABY DON’T HURT ME)
Galleria Huuto Uudenmaankatu
04.10. – 22.10.

Vilma Pimenoffin näyttely kysyy 90-luvun eurodance-tähti Haddawayta siteeraten ’mitä on rakkaus?’ Pelkästään romanttisen rakkauden sijaan näyttely pohtii, miten ympärillämme olevat kuvat, tarinat ja mallit rakkaudesta vaikuttavat käyttäytymiseemme, siihen miten kohtelemme toisiamme ja minkä ajattelemme olevan oikein tai väärin.

Näyttely vihjaa että ihminen on yhtä lailla kykenevä hyviin tekoihin kuin pahoihinkin. Kiinnostavaa on, että kulttuurinen kuvastomme enkeleineen ja paholaisineen yleensä esittää hyvän ja pahan selkeästi erillään, ikään kuin toistensa vastakohtina. Ihmisen elämä kuitenkin vaikuttaa huomattavasti monimutkaisemmalta, joskus hurskain paljastuukin kaikkein syntisimmäksi, tai toisinpäin. Rakkauden nimissä tehdään ristiriitaisiakin asioita. Herää kysymys pyhittääkö tarkoitus todella kaikki keinot?

Valokuvista ja installaatioista koostuva näyttely hyödyntää arkipäiväistä kuvastoa ja symboleita, jotka liittyvät rakkauteen, viattomuuteen ja pahuuteen. Esittämällä tutut asiat toisella tavalla taiteilija kyseenalaistaa olemassa olevia myyttejä rakkaudesta, joita kuvakulttuurimme luo ja vahvistaa.

”So what is right and what is wrong? Gimme a sign”, laulaa Haddaway. Töissään Pimenoff käsittelee kulttuurisia merkityksiä ja merkityksen muodostumista, toisin sanoen merkkien semantiikkaa. Työskentelyssään hän käyttää usein lähtökohtana jotakin esinettä tai kuvaa.

Entä Haddaway? Koska rakkautta määrittää myös se, että sitä on vaikea määritellä, jokainen poimii merkityksiä sieltä, mistä niitä itse löytää. Joskus kepeän viihteellinen voikin näyttäytyä merkityksellisenä ja vakavana, ja toisaalta vakava kepeänä.

Vilma Pimenoffin valokuvia on ollut esillä The Photographers’ Galleryssa Lontoossa, Circulation(s) valokuvafestivaalilla Centre CentQuatressa Pariisissa sekä jättiläismäisinä suurennoksina Pariisin metrossa, Moscow Multimedia Art Museumissa Moskovassa sekä gallerioissa Ruotsissa, Italiassa, Ranskassa, ja Isossa-Britanniassa. Pimenoff sai viime keväänä vuoden aikakauslehtikuvaajan Edit-palkinnon kuvistaan Image-lehteen, ja hänet palkittiin myös Celeste Prize-kilpailussa Firenzessä.

Pimenoff on valokuvataiteen maisteri (LCC, University of the Arts London), ja asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä.

vilmapimenoff(at)gmail.com
www.vilmapimenoff.com
tel: 0509118999