• Kasper Muttonen
  • Building a Moment
  • Building a Moment
  • Building Illusion
  • 3 Moments
  • 3 Moments
  • House Spectrum and Building Illusion
  • Snowcastle

Kasper Muttonen

BUILDING A MOMENT

Uudenmaankatu 25.1.-12.2.2012

Kasper Muttonen
Building a Moment
25.1. – 12.2.2012
Galleria Huuto Uudenmaankatu

Näyttely tutkii ja rakentaa ajatuksia hetkestä ja eri hetkistä rakennetussa ympäristössä. Maisemat ovat joko kuvitteellisia tai luotuja mielikuvia. Ajatus hetkestä siirtyy ajatukseen ikuisuudesta ja sen pysyvyyden illuusiosta.

Ajatus öisistä julkisivuista ja ikkunoista omassa valohehkussaan, pisaroista ikkunalla ja hetkellisistä spektreistä liittyvät ajatukseen säästä. Sää on käsite jolla määrittelemme hetken ja maailman kokemista sekä sen luonnetta. Sää kaupungissa on eri asia kuin luonnossa vaikka ilmiöt ovat osin samoja. Sade suurkaupungissa saa mukaan valonhehkun ja tekee asfaltista mustan peilin valonheijasteineen. Rakennusten hehku pimeässä luo joko turvallisuuden tunteen tai sulkee kokijan ulkopuoliseksi.

Reiät, varjot , hopeinen pinta ja spektrin sävyiset kuviot muodostavat luodun maiseman. Eri kerroksissa olevat hetkelliset elementit rakentavat mielikuvaa ikuisuudesta.

Kolme värillistä ikkunaa muodostaa maiseman kolmesta eri hetkestä. Ikkunat värjäävät valon joka sekoittuu pohjan kuvion väreihin, kolmas elementti on kirkkaan valon muodostama kuvio. Keinotekoinen valo sekoittuu ”oikeaan” valoon ja maalattuun pintaan. Maisema voi yhdistyä kaupunkitilan mainosvalojen kuvakieleen, keinovaloon tai heijastuksiin eri pinnoissa. Lähikuvassa mainos screenien pinta muuttuu pikseliverkoiksi ja värilliseksi valoksi ilman pinnallista informaatiota.

Digitaalisten kuvien sisältä löydetyt suurennetut pikselit muodostavat arkkitehtonisen toiston joka luo illuusion öisistä julkisivuista ja niiden luomasta valosta . Ehkä ne luovat samanlaisen unelman kuin tulevien rakennusten mallikuvat, joiden digitaalinen mielikuva eroaa usein toteutuneista rakennuksista.

Lumilinna ja hiekkalinna edustavat hetkellisiä monumentteja. Hetken jäljet muuttuvat ikuisiksi betoniin valettuna, esiin tuleva hiekka viittaa luonnon hetkiin maisemassa kuten sulaneeseen lumeen tai hiekan muuttuviin muotoihin.

Rakennusmallissa sekoittuu värien arkkitehtuuri mielikuvaan tilasta. Ajatus oli luoda tilaspektri tai muuttuva maalaus rakennuksen muotoon. Tilan geometria ja värilliset viivat ikkunoiden sisällä tekevät tilasta geometrisen pelin tai vangitsevat eri keinotekoisten hetkien valon sen sisälle.

Vesipisaroiden linssi kuvaruudulla inspiroi maalausta. Pieni häiriö muodostaa hienon maiseman joka on muodostunut vasta digitaalisena aikana.

Kiitos: Suomen Kulttuurirahasto

Puhetta Huudossa -blogi: Kasper Muttonen, Building a Moment