• Valtteri Kivelä: Näyttämö (punainen seinä, valoa), 110x140cm, Öljyväri kankaalle, 2023
  • Valtteri Kivelä_Huntu (memento vivre)
  • Valtteri Kivelä_Haave
  • Valtteri Kivelä_ Lähtemisiä (purple)

Valtteri Kivelä

Paeta niin, että vain viitta jää

Huuto III 11.5.-4.6.2023

Valtteri Kivelä
Paeta niin, että vain viitta jää

(maalauksia lähtemisestä)
11.5.-4.6.2023 (suljettu helatorstaina 18.5.)

Valtteri Kivelän uudet öljyvärimaalaukset käsittelevät lähtemisen ja siitä haaveilemisen teemaa useammalla eri tavalla. Näyttelyssä arki, symboliikka ja unimaailmat sekoittuvat samaan narratiiviin, jossa maisemat huokuvat tyhjyyttään, tai kutsuvat astumaan sisään johonkin tuntemattomaan seikkailuun. Voimakkaat värit ja valo/varjo -kontrastit korostavat muutoin tavanomaisten näkymien tunnelmaa ja tyhjiin maisemiin jääneet yksinäiset viitat tai kankaat tekevät poissaolon näkyväksi.

Eskapismi tarkoittaa todellisuuspakoa, pyrkimystä päästä irti todellisuuden kahleista
esimerkiksi haaveilun, päihteiden, taiteen tai unien kautta. Sen voi myös nähdä keinona lievittää masennuksen ja surullisuuden tunteita. Sanan alkuperän kautta päästään kiinni myös Kivelän näyttelyn teoksiin.

Eskapismi -sanan taustalla on latinan kielen termit EX ja CAPPA
Ex = ulos, pois jostakin
Cappa = Viitta
Sananmukaisesti termi ”excappare” on siis alun perin tarkoittanut ”Paeta niin, että vain viitta jää (jahtaajan käteen)”. (Escape, éschapper, eskapismi)

Valtteri Kivelä (synt. 1976) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa. Tällä hetkellä hänen pääasiallinen tekniikkansa on öljyvärimaalaus, mutta hän on käyttänyt myös mehiläisvahaa, tehnyt animaatiota ja musiikkia. Hänen teoksiaan on sekä yksityisissä että julkisissa kokoelmissa.
Tällä hetkellä Kivelän teoksia on esillä myös Flip! -nimisessä ryhmänäyttelyssä Vantaan Taidemuseossa.

www.valtterikivela.com